VAD ÄR LINEDANCE?

 

Linedance är en av många amerikanska country & western dansstilar. Dansarna står på rader, därav linedance. Varje dans består av fasta kombinationer av danssteg som upprepas under dansens gång. Varje serie av dansstegen innehåller vändningar så att hela dansgolvet byter riktning inför nästa serie. De flesta danser blir således "Two-wall" eller "Four-wall dances". Det finns idag tusentals danser, och nya koreograferas hela tiden. Alla danser har ett eget namn och sina egna stegkombinationer som dansarna lär sig utantill.

 

Linedance är en mycket allsidig dansform, med danssteg inlånade från de flesta dansstilar i världen: klassisk, latinamerikansk, rock&roll, hiphop, step mm. Dansmusiken är främst en modern rockig country & western stil men under den senaste tiden har linedancekoreografer skapat danser till många olika musikstilar, typ rock, pop och disko. I linedance förekommer olika karaktärer på danserna. Grundstegen är de samma i alla karaktärer men man dansar med olika stil beroende på dansens karaktär. I tävlingssammanhang definieras sex karaktärer. Dessa är smooth, lilt (polka), rise & fall (vals), funky, cuban (cha cha) och novilty (övrigt).

 

Linedance fick ett uppsving i USA i början av 90-talet och är sedan många år tillbaka väletablerat i Europa, främst i England och Holland. I Sverige finns det idag ett 100-tal linedance-klubbar och föreningar.

 

Linedance kan dansas på alla nivåer, från en anspråkslöst fritidsaktivitet till elitnivå som tävlar i lands- europa- och världsmästerskapen.

Hur du än väljer att ägna dig åt linedance så är det bara en sak som är viktigast:

ATT HA ROLIGT!